Vecka 15

Allmänt / Permalink / 4
Nu är jag i vecka 15. 

Barnet

Fostret växer snabbt och väger knappt 100 gram. Den här veckan blir det ungefär 14 centimeter långt, mätt från topp till tå. Nu kan fostret få in tummen i munnen, men fortfarande inte styra sina rörelser eftersom nervsystemet ännu är så pass outvecklat. Läpparna börjar få en fylligare form.

Mamma

Det börjar synas mer att det är något på gång och många måste köpa större kläder. Vissa som har fött barn tidigare tycker sig känna redan nu att barnet rör sig, men det är fortfarande ganska ovanligt.

Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare.

Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 till 50 procent.

De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. 

Kvällsmage v.15

Det är stor skillnad på kvällen och morgonen! Hur är det för er andra gravida?Spa på Sturebadet Haga

Allmänt / Permalink / 1
Nu är jag på väg hem efter en mycket angenäm dag! Jag mötte upp mamma efter brunchen och vi åkte Sturebadet i Haga och badade, bastade, drack smoothies och jag fick ansiktsmask.
Dock har jag väldigt svårt att slappna av, speciellt i miljöer där man måste vara tyst. Som ett bibliotek. Där får jag på riktigt skrik- och gapsjukan. Vad har ni gjort i helgen?
Skriver snart om vecka 15 som jag går in i idag!


Ansiktsmask! Ser dock ut som sperma. Det var det inte. Hoppas jag!


Till top