Dietist javisst

Allmänt / Permalink / 19
Nu är jag på väg för att träffa en dietist för att prata om kost under graviditeten. Alla mina värden är fina och jag har inte gått upp så mkt (än), men jag vill iaf få en bättre grund att stå på när det kommer till kost. Jag gick in i min graviditet med en övervikt och jag vill inte gå upp mer än nödvändigt. Mina förväntningar? Att hon inte ska ta upp en bild av tallriksmodellen. Jag kan den utantill. Det tror jag alla lär sig som små. Jag vill veta mer i detalj vad som är bra för just mig. I den bästa av världar går jag därifrån med inspiration och ett kostschema. Jag har aldrig pratat med en dietist så det ska bli spännande. Hur gjorde ni med kosten som gravida? Åt ni som vanligt? Mer/mindre? 


#1 - - Anonym:

Jag har ätit det jag varit sugen på när jag varit sugen på det. Dock har jag hållit tillbaka lite på kvällarna pga extrem halsbränna (utan omeprazol hade jag nog blivit tokig, min enda räddning!)

Min största craving har varit kolsyrat citronvatten. Jag har druckit ca 9 liter i veckan vilket gjort att jag samlat sjukt mycket vätska men nu hade jag BF för 8 dagar sedan och vågen säger + 13 kg. Det känns helt ok :)

#2 - - Anonym:

Jadu.. Jag äter det jag vill, men med eftertanke skulle jag säga. Har mått sjukt illa och småätande är det enda som hjälpt tyvärr..

#3 - - Kia:

Jag åt det jag var sugen på. Kanske lite extra grönsaker men annars samma. Och mååånga föer efterrätter och semlor, haha, när man är ute och äter och inte får dricka så måste man ju få nåt annat kul:) Men den vikten "rann" av. Gick upp 18 kilo och gick det 12 kg första veckan (inkl bebis osv). Sen så försvann resten under typ 1,5 - 2 månader. Sen vikten man har innan är ju en annan sak. Det är som att kroppen vet att den ska shed the pounds;)

#4 - - Helena:

I början av båda graviditeterna åt jag det jag fick i mig eftersom jag mådde väldigt illa och länge. Sen kom en period jag blev sugen på precis allt! Mest nyttiga grejer så då åt jag lite mer. På slutet inte lika mycket då illamåendet kom tillbaka och hemsk halsbränna. Plus att det liksom inte finns plats för så mycket mat längre då :) Annars tänker jag att variation är det absolut bästa. Både när jag är gravid och annars :)

#5 - - lin:

Tyckte typ inte o något som gravid. Allt gjorde mig illamående. Så jag käkade sallad, cheeseburgare, saltgurka och pannkakor. Hade gått upp 14 kg i v 37. Gick säkert upp ett par kg till innan bebisen kom. Nu 3 månader post partum har jag gått ner allt. Inget jag tänkt på, men amning och skrikande bebis resulterade i det. Kan inte komma i mina gamla jeans dock.

#6 - - Elin Löwstedt:

Jag åt precis det jag ville ha. Det var HELT galet runt vecka 12 där. Jag åt och sov.

Sen väntade jag tvillingar också. Gissar att hungern blir större då.

#7 - - Nathalie:

VAr/är överviktig och kände som så att "får" jag nångång under mitt liv äta vad jag vill så var det när jag var preggo. Sagt å gjort, sommaren var underbar med gott grillat, goda såser, chips, läsk osv. Men nu är det slut på allt det och åter till mitt kvargträsk=) Haha Jag gick upp ca 30 kg, mkt ja absolut men inget jag inte kan få bort. Ca 25 kg försvann inom några veckor och nu är det de sista jag tampas med men med dagliga promenader och bra träning ser jag det inte som ett problem=)

#8 - - tommy:

hoppas du får bra råd =)

#9 - - Michelle:

Vad du är grym. Jag försöker tänka på vad jag äter men det går alltid åt helvete. Hejja dig som tar tag i det där. Vare sig man är normal eller överviktig så är det bra att tänka på vad man äter när man är gravid. Men tyvärr är jag inte lika driven som du är. Jag sitter och äter sura godisar till lunch just nu efter att ha varit hos barnmorskan och firat mitt prima blodsocker ;)

Svar: Haha, exakt så gör jag också när jag har varit hos bm för att fira fina värden! ;)
Jessica Lagergren

#10 - - Anonym:

Jag vägde mig inte men gissar jag gick upp ca 15 kg totalt. Det mesta är nog tappat (väger mig fortf inte) men kroppen blir ju annorlunda och magen degigare. Såklart inte på alla men på de flesta tror jag. Det tar längre tid. Min son är 8 mån nu och jag tar det lugnt med mig själv... Han kommer först.

#11 - - Fanny :

Åt det jag var sugen på.. Vägde mig aldrig :) känns som att de e nu efter grav jag gått upp (pga stress och mkt snabbmat)

#12 - - Anonym:

Levde på citrusfrukter o turkiskpeppar (godiset) .. Jag gjorde va jag kunde för o överleva;) illamående till v20 o inlagd 2ggr för dropp.. Jag klarade mig fint. Klart bra om man kan ha mer karaktär än mig😜

#13 - - Evelina:

Jag är gravid i v 31 med andra barnet och jag äter det jag är sugen på. Det blir mycket ostmackor kan jag säga vilket jag tolkar som att bebis behöver det.:) Min barnmorska väger inte mig (så sjuuukt skönt) så jag vet inte hur mycket jag gick upp förra gången eller hur mycket jag har gått upp nu. Hon är nöjd så länge magen växer som den ska och det räcker för mig också. Och jag vet att jag inte klarar att ha en avslappnad känsla till siffran på vågen, oavsett hur lite eller mycket den skulle visa. Men förra gången gick jag inte ner så mycket under amningen för då åt jag som en häst och var mycket mer sötsugen än under graviditeten. När sonen var 8 månader och jag hade ammat klart började jag äta som vanligt igen och då började det också märkas på mina kläder att kilona försvann.

#14 - - Hanna Nordin:

Jag åt mestadels nyttigt under min graviditet.. Gick också in i grav med en övervikt och trots min nyttiga graviditet och låga aptit så gick ändå upp 20kilo

#15 - - Anonym:

Jag åt mat som en häst! Men tror min kropp behövde de, jag va lite för smal innan jag blev gravid! Gick upp 23 kg, såg helt plötsligt normal ut och älskade min kropp! Nu 4 månader efter förlossningen är jag nere på samma vikt igen! :/
Tack för en fantastisk blogg & podd!

#16 - - lisilo.blogg.se:

Under första graviditeten var jag mindre sugen på sötsaker och snacks än vad jag är i vanliga fall.Ville mest bara äta vanlig mat i lagom stora mängder. Hur bra som helst! Med den här graviditeten är det lite annorlunda. Vill mest äta allt. Hela tiden :) Försöker dock hålla mig till näringsrik mat och skippar godis och snacks så gott det går. Och än så länge går det bra. Kommer nog gå upp mer än de 12 kg jag gick upp förra gången, men det gör inget. De där extra kilona behövs sen när man ska amma :)

#17 - - kattis :

Jag har ätit mindre, tar liksom stopp. Äter dock ett par mellanmål under dagen i form av en macka eller apelsin. Gick också in med övervikt. Men har mått så illa så jag har gått ner massor i vikt istället. Men ingen fara enligt BM :)

#18 - - Therese :

Gick också in i min graviditet för ett år sedan som överviktig. Var dessutom livrädd att jag skulle gå upp en massa i vikt då jag har problem med mina knän sedan 6 - års ålder. Åt det jag va sugen på och barnmorskan sa att det va bra om jag iaf undvek läsk och för mycket sötsaker. Åt iaf det jag va sugen på och på regelbundna tider (vilket jag va värdelös på innan). Fick total craving på körsbärstomater och mådde kanon under hela graviditeten. Gick ner 2 kg under graviditeten och 8 dagar efter lillan va född hade jag tappat 15 kg och hade alltså gått ner 15 kg totalt från inskrivning i v. 5. Varesig du går upp eller inte så tror jag det handlar om att du ska må bra. Man ska inte stirra sig blind på vad vågen visar, du bär trots allt på ett barn. :)

#19 - - Anonym:

Det är som jag förstått väldigt olika för alla! Något jag tänkt på och försökt förhålla mig till (v31 nu) är att allt en stoppar i sig använda till att bygga bäbis, och då är det bäst med så nyttigt som möjligt :) lycka till!

Till top